Τετάρτη, 6 Νοεμβρίου 2013

Έρχονται οι κατασχέσεις καταθέσεων με… e-mail


eamsoidoa
Την τεχνολογία και την ηλεκτρονική αλληλογραφία θα χρησιμοποιεί το υπουργείο Οικονομικών από το Δεκέμβριο προκειμένου να ενημερώνει άμεσα τις τράπεζες για κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων.

Την ίδια στιγμή δυσκολεύει τη διαδικασία χορήγησης φορολογικής ενημερότητας επιβάλλοντας σε φορολογούμενους που έχουν βεβαιωμένες οφειλές στην εφορία (όχι ληξιπρόθεσμες) και είναι να πληρώσουν τη δόση που τους αναλογεί π.χ. μέσα στις επόμενες 20 ημέρες να επισκεφθούν την εφορία. Από το ιντερνέτ μπορούν να λάβουν φορολογική ενημερότητα μόνον όσοι δεν έχουν οφειλή στην εφορία ούτε ένα ευρώ. Οι υπόλοιποι θα πρέπει να περάσουν την πόρτα της εφορίας.
Σε ό,τι αφορά τις ηλεκτρονικές κατασχέσεις, η  σχετική υπουργική απόφαση εκτιμάται ότι θα εκδοθεί άμεσα και το ηλεκτρονικό κατασχετήριο θα ενεργοποιηθεί από το Δεκέμβριο.  
Με τη νέα ηλεκτρονική διαδικασία ουσιαστικά επιταχύνεται ο χρόνος κατάσχεσης καταθέσεων για φορολογούμενους με ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις.
Με το ισχύον σύστημα ταχυδρομικής έκδοσης χειρόγραφων κατασχετηρίων απαιτούνται συνήθως μέχρι και 3 μήνες για να ολοκληρωθεί μία κατάσχεση.  
Όπως επισημαίνει αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, «με το νέο σύστημα, οι κατασχέσεις θα γίνονται για χρέη από 300 ευρώ και άνω, αλλά χωρίς να θίγεται το ακατάσχετο των 1.000 ευρώ για μισθούς και συντάξεις. Η εφορία θα έχει πρόσβαση στο μητρώο όλων των καταθετών και θα πληροφορείται άμεσα τα τραπεζικά υπόλοιπα που διαθέτει ο οφειλέτης του δημοσίου. Θα εκδίδει στη συνέχεια το κατασχετήριο σε ηλεκτρονική μορφή ενώ οι τράπεζες θα δεσμεύουν στη συνέχεια το τραπεζικό υπόλοιπο του λογαριασμού και θα τα αποδίδουν στον λογαριασμό του δημοσίου».

Με τις αλλαγές που σχεδιάζονται εκτιμάται ότι ο χρόνος από την έκδοση του ηλεκτρονικού κατασχετηρίου μέχρι την αφαίρεση του ποσού από τον τραπεζικό λογαριασμού δεν θα ξεπερνά τις 10 εργάσιμες ημέρες.
Στόχος του υπουργείου, όπως λένε στο οικονομικό επιτελείο, είναι να πιεστούν όσοι χρωστούν πολλά αλλά δεν εμφανίζονται στην εφορία για να κάνουν ρύθμιση.

Πηγή Βήμα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου