Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Τα μέτρα «φωτιά» στον προϋπολογισμό του 2014



Δεν έχει καμία σημασία αν η τρόικα δεν έχει συμφωνήσει ακόμη με την ελληνική κυβέρνηση. Αυτά τα μέτρα θα υλοποιηθούν ούτως ή άλλως. Κι αν επέλθει τελικώς η συμφωνία με την τρόικα, απλώς θα επιβληθούν και πρόσθετα μέτρα τα οποία θα αποτυπωθούν σε ένα νέο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή πριν την ψήφιση του προϋπολογισμού.

Ιδού λοιπόν:
1. Υπερδιπλασιάζεται ο φόρος εισοδήματος για τη συντριπτική πλειοψηφία των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιτηδευματιών καθώς ενεργοποιείται ο φόρος από το 1ο ευρώ με συντελεστή 26%. Καταργείται και η επιχειρηματική αμοιβή με αποτέλεσμα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να κληθούν να πληρώσουν τα διπλά. Για 20.000 ευρώ κέρδη, ο φόρος από τα 2000 ευρώ που ήταν το 2013, πάει στα 5.200 ευρώ.
2. Κόβονται οι εκπτώσεις των ιατρικών δαπανών καθώς δεν θα αναγνωρίζονται καν οι αποδείξεις που αντιστοιχούν στο 5% του εισοδήματος. Για εισόδημα 10.000 ευρώ, δαπάνη σε γιατρούς ύψους 500 ευρώ δεν θα αναγνωρίζεται.
3. Καταργούνται οι φορολογικές απαλλαγές για ενοίκια, φροντιστήρια, ασφάλειες, τόκους στεγαστικών δανείων.
4. Επιβάλλεται ο φόρος κατοχής ακινήτων. Εκατοντάδες χιλιάδες, κυρίως ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων και οικοπέδων, θα κληθούν να πληρώσουν για πρώτη φορά.
5. Οι αγρότες αποκτούν βιβλία εσόδων-εξόδων. Θα πρέπει να πληρώνουν λογιστή για να τους τα τηρεί ενώ είναι πολύ πιθανό να προκύψει περισσότερος φόρος εισοδήματος και ΦΠΑ.
6. Αυξάνονται όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, απόρροια του ασφαλιστικού νόμου που έχει ήδη ψηφιστεί και ενεργοποιείται σταδιακά. Το 2014, θα την πληρώσουν κυρίως γυναίκες ασφαλισμένες στο ΙΚΑ καθώς το όριο ηλικίας αυξάνεται από 6 έως 9 μήνες.
7. Κόβεται το ΕΚΑΣ σε χιλιάδες δικαιούχους λόγω αλλαγής του ηλικιακού κριτηρίου
8. Κόβεται το επίδομα ανεργίας σε χιλιάδες δικαιούχους λόγω αλλαγής των κριτηρίων
9. Ενεργοποιείται ο φόρος στην πώληση ακινήτου. Ο φόρος υπεραξίας θα επιβάλλεται με συντελεστή 15% επί της διαφοράς «τιμή πώλησης μείον τιμή αγοράς»
10. Οι απολύσεις στο δημόσιο θα είναι 4000 μέχρι το τέλος του χρόνου και θα πρέπει να φτάσουν στις 15.000 μέχρι το τέλος του 2014. Ο προγραμματισμός, είναι ο εξής: Στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2014, οι απολύσεις θα πρέπει να φτάσουν στις 5000
·Στο τέλος του δευτέρου τριμήνου, στις 9000
·Στο τέλος του τρίτου τριμήνου στις 14.000 και
·Στο τέλος του τέταρτου τριμήνου στις 15.000
11. Μειώσεις μισθών θα ισχύσουν, στον δημόσιο τομέα για όσους αμείβονται με απολαβές πάνω από το ενιαίο μισθολόγιο ενώ στον ιδιωτικό τομέα αναμένονται νέες επιχειρησιακές συμβάσεις με ακόμη χαμηλότερους μισθούς.
12. Ψαλίδι στις επικουρικές από το δεύτερο εξάμηνο του 2014 λόγω της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος.
13. Ψαλίδι στο εφάπαξ λόγω της ίδιας ρήτρας
14. Αύξηση εισφορών κυρίως για νέους οι οποίοι εργάζονται με μερική απασχόληση και θέλουν να συμπληρώσουν το εισόδημά τους με μπλοκάκι. Αυτοί δεν θα εξαιρούνται πλέον από τον ΟΑΕΕ και θα πρέπει να καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές σε μηνιαία βάση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου