Πέμπτη 26 Απριλίου 2012


Τα σενάρια του Ιουνίου

Με τον Ιούνιο και την κρίση των έως τότε αποτελεσμάτων σε έσοδα και περικοπές να βρίσκονται προ των πυλών, είναι δύσκολο με τα μέχρι σήμερα δημοσιευθέντα αποτελέσματα να αποφευχθούν επώδυνα μέτρα που θα θίξουν μισθούς, συντάξεις και άλλες παροχές.

Από την άλλη, είναι σχεδόν σίγουρο ότι δύσκολα θα έχουμε θεαματικές αλλαγές στο ασφαλιστικό, σε όρια ηλικίας και προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, καθώς τέτοιου είδους παρεμβάσεις χρειάζονται χρόνο τόσο στην προετοιμασία (μελέτες κ.λπ.) όσο και στην προβολή των αποτελεσμάτων και εξοικονόμηση δαπανών.
Ειδικά όσον αφορά το Δημόσιο οποιαδήποτε αλλαγή θα πρέπει να αποκλειστεί, καθώς, με τη θέση εμποδίων στην ομαλή συνταξιοδότηση χιλιάδων υπαλλήλων, δεν θα μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος των 150.000 αποχωρήσεων για την περίοδο μέχρι το 2015. Είναι συνεπώς επόμενο να μη δοκιμαστούν σε πρώτη φάση τα θεμελιωμένα δικαιώματα ως αυτά είχαν οριστεί με τον ν. 3865/2010 για το Δημόσιο και τον ν. 3863/2010 για τον ιδιωτικό τομέα.
Αντίθετα, πιο πιθανό σενάριο φαίνεται να επιλεγεί η μείωση των ορίων υπολογισμού των διάφορων ειδικών εισφορών και κρατήσεων που έχουν καταβαραθρώσει τις μέτριες και υψηλές συντάξεις. Ενα τέτοιο μέτρο θα φέρει μείωση των σχετικών δαπανών, κάτι που θα είναι εμφανές άμεσα.
Ετσι πιθανό είναι να δούμε να επεκτείνεται ίσως και για τους κάτω των 60 και άνω των 55 το μέτρο της παρακράτησης του 40% του ποσού που υπερβαίνει τα 1.000€, για παράδειγμα.
Ομως τέτοιου είδους επιλογές που θα στοχεύουν για μία ακόμη φορά στην πηγή του εισοδήματος των συνταξιούχων, μεγαλώνουν την κοινωνική ανισότητα και αδικία και εν τέλει απομυζούν ανθρώπους που έδωσαν εισφορές στο σύστημα και περίμεναν μια ανταποδοτική αξιοπρεπή σύνταξη. Ας ελπίσουμε να παραμείνουν σενάρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου