Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

Αίσχος! Πασαλείμματα από τον ΣΔΟΕ για τη λίστα Λαγκάρντ και στο αρχείο η Λίστα Λιχτενστάιν


280213160039 9835
Στις 266 ανέρχονται οι εντολές ελέγχου που έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα για τα 1700 φυσικά πρόσωπα που έχουν ταυτοποιηθεί στο πλαίσιο της λίστας Λαγκάρντ. Αυτό προκύπτει, σύμφωνα με ενημέρωση που παρείχε ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ, Στέλιος Στασινόπουλος, στα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Από τις 266 εντολές ελέγχου, σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται ο έλεγχος για 155 πρόσωπα και για κάποιους από αυτούς θα ολοκληρωθεί ο έλεγχος και θα υπάρχουν αποτελέσματα ίσως και μέσα στο μήνα.

Ο κ. Στασινόπουλος αναφέρθηκε στο φόρτο εργασίας που είχε το ΣΔΟΕ το καλοκαίρι, προκειμένου να μην υπάρχει υστέρηση εσόδων από ΦΠΑ και στα σεμινάρια που ήταν αναγκαία να οργανωθούν για εξειδικευμένους ελέγχους των στελεχών του ΣΔΟΕ, με δεδομένο ότι πλέον έχει αλλάξει το αντικείμενο του Σώματος (σ.σ. η αρμοδιότητα της φοροδιαφυγής έχει δοθεί πλέον στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων) και από τη σύλληψη της φοροδιαφυγής έχει μετακινηθεί σε υποθέσεις οικονομικού εγκλήματος και απάτης.
Ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ αναφέρθηκε στις προπαρασκευαστικές ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για τη λίστα Λαγκάρντ (σ.σ. συγκέντρωση στοιχείων από τις τράπεζες, δημιουργία εξειδικευμένων στελεχών για τους ελέγχους, κλπ), εκφράζοντας την εκτίμηση ότι εφεξής ο έλεγχος θα είναι δυνατόν να προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς.
Η διαβίβαση των στοιχείων από όλες τις τράπεζες ολοκληρώθηκε ουσιαστικά μετά το καλοκαίρι και γι΄ αυτό, όπως εξήγησε, καθυστέρησε ο έλεγχος της λίστας Λαγκάρντ. Ο κ. Στασινόπουλος επεσήμανε ότι, επειδή τα πρόσωπα της λίστας Λαγκάρντ είναι πρόσωπα με μεγάλη οικονομική επιφάνεια, θα πρέπει να αναμένονται προσφυγές και άρα τα πορίσματα του ΣΔΟΕ θα πρέπει να είναι απολύτως τεκμηριωμένα, ώστε να μην καταπέσουν στην πορεία. Επίσης, μέχρι τώρα, το ΣΔΟΕ δεν έχει πλήρη εικόνα για το μέγεθος της ζημίας του ελληνικού δημοσίου.
Ο κ. Στασινόπουλος ανέφερε ότι από τα 1700 φυσικά πρόσωπα, τα 919 περίπου δεν εμφανίζουν χρηματικό υπόλοιπο, ενώ τα 205 πρόσωπα φαίνεται, σε πρώτη φάση, από τις δηλώσεις τους και τα στοιχεία που παρείχε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, να καλύπτουν τα ποσά που εμφανίζονται στη λίστα.
Το ΣΔΟΕ αντιμετωπίζει προβλήματα, καθώς υπάρχουν και φυσικά πρόσωπα που σήμερα βρίσκονται στο εξωτερικό και δεν είναι ευχερές να αναγκαστούν στην παροχή εξηγήσεων προς τον ελεγκτικό μηχανισμό σύντομα. Τα έσοδα που προσδοκά το κράτος από τους ελέγχους αυτούς δεν είναι άμεσα εισπρακτέα, διότι θα υπάρξουν και προσφυγές, είπε ο κ. Στασινόπουλος και πρόσθεσε ότι το Σώμα δουλεύει όχι τόσο για το σήμερα όσο για το αύριο.
Ο κ. Στασινόπουλος ρωτήθηκε και για τη λίστα των ιδιοκτητών ακινήτων στο Λονδίνο και είπε ότι και εκεί η διαδικασία δεν είναι εύκολη, αλλά έτσι και αλλιώς ο βασικός έλεγχος γίνεται από τις ΔΟΥ. Για τη λίστα του Λουξεμβούργου, οι λογαριασμοί είναι 17 ή 18 και ακολουθείται ελεγκτική διαδικασία όμοια με τη διαδικασία της λίστα Λαγκάρντ. Η λίστα του Λίχτενσταϊν πήγε στο αρχείο από το 2011 με πράξη των ελεγκτών και έχει ενημερωθεί ο εισαγγελέας, προκειμένου να αποφασίσει τι τελικά θα γίνει. Για τη λίστα με τα εμβάσματα των 54.000 φορολογουμένων που είχαν στείλει εμβάσματα στο εξωτερικό, είπε ότι αυτό το πακέτο ελέγχεται από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.
«Είναι αδιανόητο να λέτε ότι 15 μήνες, αν και έχετε κατεπείγουσα οδηγία από τους οικονομικούς εισαγγελείς, ότι δεν έχετε πραγματοποιήσει ελέγχους, παρά μόνο σε τρεις περιπτώσεις. Αυτό δείχνει έλλειψη πολιτικής βούλησης», σχολίασε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Κωνσταντοπούλου, λέγοντας ότι «θα έπρεπε να έχει προχωρήσει ο έλεγχος εγγραφής 562 εκατομμυρίων ευρώ που συνδέεται με εταιρεία της Eurobank και του κ. Λάτση και με το σύμβουλο του Πρωθυπουργού, Σταύρο Παπασταύρου, που, σύμφωνα με δημοσιεύματα, προαλείφεται για υπουργός Οικονομικών».
Η βουλευτής εξέφρασε, επίσης, την έκπληξή της για το γεγονός ότι μπήκε στο αρχείο η Λίστα Λίχτενσταϊν, χωρίς να έχει ενημερωθεί η Βουλή. Η ακρόαση του επικεφαλής του ΣΔΟΕ συνεχίζεται.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου