Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Αιφνίδιος θάνατος απειλεί Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου - Εκλεισε το πρώτο κύμα διαθεσιμότητας - Κλείνει το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας

Τον ξαφνικό θάνατο ενός ακόμη δημόσιου φορέα, στα πρότυπα της ΕΡΤ, προβλέπει η συμφωνία του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ. Μητσοτάκη με την τρόικα για τις διαθεσιμότητες. Πληροφορίες κάνουν λόγο για άμεσο κλείσιμο του Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας που διαχειρίζεται τα διόδια και στον οποίο σήμερα απασχολούνται περίπου 150 εργαζόμενοι.
Οι κκ Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, αναγνώρισαν την ολοκλήρωση του πρώτου κύματος διαθεσιμότητας των 12.500 υπαλλήλων, την αξιολόγηση δομών και τα σχέδια στελέχωσης 400.000 υπαλλήλων σε υπουργεία και φορείς του δημοσίου, ενώ δεν υπήρξε και πρόβλημα με τις 2.730 απολύσεις (2.000 από το κλείσιμο της ΕΡΤ, 500 λόγω προβλημάτων υγείας και 230 «επίορκων»).
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του "Βήματος" Ο κ. Μητσοτάκης από την πλευρά του, τους ξεκαθάρισε ότι η δεύτερη φάση της διαθεσιμότητας θα ολοκληρωθεί -εκ των πραγμάτων- με μία μικρή καθυστέρηση, τους πρώτους μήνες του 2014, αφού τους ανέλυσε τον προγραμματισμό του. Όπως έχει γίνει γνωστό, η διαθεσιμότητα για 12.500 υπαλλήλους θα προέλθει από την Υγεία, τους ΟΤΑ (η τρόικα συμφώνησε για την εθελοντική διαδημοτική κινητικότητα) και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Εκπρόσωποι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης λίγο μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του υπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη με την Τρόικα ανέφεραν ότι το ζήτημα της διαθεσιμότητας και των αναδιαρθρώσεων στο Δημόσιο δεν αποτελούν πλέον «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις των πιστωτών με την Ελλάδα.  
Το δεύτερο κύμα της διαθεσιμότητας (Δεκεμβρίου 2013) που αφορά 12.500 εργαζομένους θα ολοκληρωθεί τους πρώτους μήνες του 2014. Ως προς τη διαθεσιμότητα των εργαζομένων του δεύτερου κύματος θα προκύψει από ΕΟΠΥΥ, από ΟΤΑ και από άλλους φορείς που δεν έχουν μέχρι τώρα αξιολογηθεί.
Η Τρόικα ενημερώθηκε για την εθελοντική κινητικότητα στους Δήμους (ενδοδημοτική και διαδημοτική μετακίνηση) από την πορεία της οποίας θα εξαρτηθεί , όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου, το εάν θα υπάρξει και υποχρεωτική κινητικότητα - διαθεσιμότητα στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών η Τρόικα άνοιξε για πρώτη φορά το ζήτημα των συμβασιούχων που παραμένουν στις θέσεις τους με δικαστικές αποφάσεις (προσωρινές διαταγές), ζητώντας από το υπουργείο να δώσει στοιχεία γι αυτούς. Από την πλευρά του υπουργείου επισημαίνεται ότι θα επανέλθουν στο θέμα όταν θα έχουν συγκεκριμένους αριθμούς, με δεδομένο ότι συγκεντρώνονται με βάση τις τελεσίδικες αποφάσεις των δικαστηρίων.
Παραμένει το χρονοδιάγραμμα για 4.000 απολύσεις ως το τέλος του 2013 και 11.000 το 2014
Όσον αφορά τις 4.000 απολύσεις εντός του έτους αρμόδιοι του υπουργείου εξηγούν ότι θα προσμετρηθούν σε αυτές οι 2.000 απολύσεις από την ΕΡΤ, ενώ για να συμπληρωθεί ο αριθμός έχουν ζητήσει να προσμετρηθούν και οι απολύσεις, εφόσον γίνουν, από την αμυντική βιομηχανία ΕΑΣ , ΕΛΒΟ. Θα υπάρξει και αξιολόγηση για το προσωπικό των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου με σκοπό τον περιορισμό του μεγέθους τους.  
Ως προς τα Νομικά Πρόσωπα ήδη τα υπουργεία τα οποία εποπτεύουν τέτοιους φορείς προχωρούν σε αξιολόγηση και προτάσεις για την τύχη τους. Σύμφωνα με το επιτελείο του υπουργείου δεν υπάρχει ζήτημα «ξαφνικού θανάτου» για μεγάλα νομικά πρόσωπα, ενδεχόμενο που δεν αποκλείσουν «για μικρά και μεσαία».  
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πακέτο της συμφωνίας προβλέπει και τον «ξαφνικό θάνατο» ενός μικρού ή μεσαίου δημόσιου φορέα, κατά τα πρότυπα της ΕΡΤ. Κατά τις ίδιες πληροφορίες ο πρώτος φορέας που θα κλείσει θα είναι το Εθνικό Ταμείο Οδοποιίας έπειτα από συμφωνία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και το υπουργείου Μεταφορών.
Ο ξαφνικός θάνατος του Ταμείου Οδοποιίας είχε ουσιαστικά προναγγελθεί από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, όταν πριν από λίγες εβδομάδες «ξήλωσε» το ΔΣ μετά το πόρισμα Ρακιντζή για διασπάθιση δημόσιου χρήματος και προανήγγειλε την εκκαθάριση του οργανισμού.
Επίσης κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε το ζήτημα των πρωτοβουλιών του υπουργείου για τη διαχείριση του προσωπικού στο Δημόσιο. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις αλλαγές που αφορούν τον τρόπο επιλογής και ανέλιξης των διευθυντικών στελεχών. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου