Τετάρτη 30 Μαΐου 2012


Οκτώ φόροι έρχονται από τον Ιούνιο

Οκτώ φόροι έρχονται από τον Ιούνιο
Οκτώ φόρους σε τρείς μήνες καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι αρχίζοντας από τον Ιούνιο, που δικαίως λαμβάνει το χαρακτηρισμό του «μήνα των φόρων» και αυτό γιατί είναι ο μήνας που οι περισσότεροι φόροι πρόκειται να γίνουν απαιτητοί είτε στο σύνολο τους είτε στην καλύτερη περίπτωση κατά ένα μεγάλο μέρος τους.
Φανταστείτε μόνο ότι, πρώτον η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, δεύτερον το τέλος επιτηδεύματος, τρίτον ο φόρος επί των στοιχείων πολυτελούς διαβίωσης και τέταρτον ο φόρος εισοδήματος, θα βεβαιωθούν και θα πληρωθούν μαζί με το ίδιο εκκαθαριστικό.
Ας πάρουμε τους φόρους που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι με τη χρονολογική σειρά της πληρωμής τους:
- Πρώτος φόρος είναι το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) ή αλλιώς το γνωστό χαράτσι στα ακίνητα μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος.
Οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν πρώτη δόση του χαρατσιού το πολύ έως τα μέσα Ιουνίου ενώ εξόφληση του φόρου αυτού φέτος θα γίνει σε πέντε διμηνιαίες δόσεις.
Οι δε επόμενες δόσεις θα καταβληθούν ανά δίμηνο έως και τις αρχές του 2013.
- Ταυτόχρονα σχεδόν με το χαράτσι έρχεται το περίφημο πολυεκκαθαριστικό.
Ένα έντυπο πολυ-φόρου που περιλαμβάνει την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος, το φόρο επί των στοιχείων πολυτελούς διαβίωσης τα οποία με τον φόρο εισοδήματος θα βεβαιωθούν και θα πληρωθούν μαζί με το ίδιο εκκαθαριστικό.
Αν η κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων δεν πάρει παράταση οι παραπάνω φόροι θα πληρωθούν μαζί το πολύ σε τρεις διμηνιαίες δόσεις ανάλογα με το πότε που θα γίνει η εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων και συνεπώς η βεβαίωση των φόρων.
Έτσι αν η εκκαθάριση γίνει ως το τέλος Ιουλίου τότε οι παραπάνω φόροι μπορούν να πληρωθούν σε τρεις δόσεις (έως το τέλος Ιουλίου, Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου).
Αν η βεβαίωση γίνει έως το τέλος Ιουλίου οι παραπάνω φόροι θα πληρωθούν, επίσης, σε τρεις δόσεις (έως το τέλος Αυγούστου, Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου).
Αν η βεβαίωση γίνει τον Αύγουστο ή Σεπτέμβριο η εξόφληση θα γίνει σε δύο διμηνιαίες δόσεις (μια έως το τέλος του επόμενου μήνα από τη βεβαίωση του φόρου και η δεύτερη έως το τέλος του τρίτου μήνα από τη βεβαίωση του φόρου).
Αν η βεβαίωση γίνει μετά η εξόφληση υποχρεωτικά θα γίνει εφάπαξ έως το τέλος του μεθεπόμενου μήνα από τη βεβαίωση.
Σας υπενθυμίζουμε ότι όταν συνολικό ποσό των παραπάνω φόρων είναι έως 250 ευρώ εξοφλούνται εφάπαξ, ενώ σε περίπτωση εθελούσιας εφάπαξ εξόφλησης των φόρων για μεγαλύτερα ποσά χορηγείται επί του συνολικού ποσού έκπτωση 1,5% (από 5% που ήταν πέρυσι ).
Η Τρίτη και τελευταία ( ;) δέσμη τριών φόρων περιλαμβάνει το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων του 2009 και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας των ετών 2010 και 2011.
Η εξόφληση τους θα γίνει σε μια δόση έως το τέλος του επόμενου μήνα από τη βεβαίωση του φόρου.
Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων τα ανάλογα μπιλιετάκια έχουν σταλεί πράγμα που σημαίνει ότι για τους περισσότερους φορολογούμενους η εξόφληση του φόρου θα γίνει έως το τέλος Ιουνίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου