Πέμπτη 1 Μαΐου 2014

Ανατροπές σε σχολεία και εκπαιδευτικούς από τη νέα σχολική χρονιά

Ανω- κάτω κάνει σχολεία και πανεπιστήμια τροπολογία 149 σελίδων, με αντικείμενο θέματα του υπουργείου Παιδείας που κατέθεσε χθες Τρίτη η κυβέρνηση σε άσχετο νομοσχέδιο (για τις… λαϊκές αγορές). Η τροπολογία αφορά 15 εκπαιδευτικούς τομείς, όπως τη ρύθμιση θεμάτων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, την ειδική αγωγή, τα ιδιωτικά σχολεία, την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, τις μετεγγραφές φοιτητών, τον Εθνικό Οργανισμό Εξετάσεων, το προσωπικό ΑΕΙ κ.λπ.
Αλλαγές που αφορούν τον καθορισμό του σχολικού και διδακτικού έτους, την περίοδο διδασκαλίας των μαθημάτων και τις αργίες και διακοπές ετοιμάζει, ανάμεσα σε άλλα, το υπουργείο Παιδείας. Αυτό φαίνεται καθαρά από το γεγονός της τροπολογίας στον ν. 4186/2013 «Αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και λοιπές διατάξεις». Σύμφωνα με τη νέα τροπολογία, στο άρθρο 43 του παραπάνω νόμου προστίθεται ότι με προεδρικό διάταγμα καθορίζεται «η διάρκεια των διδακτικών περιόδων, οι αργίες, οι διακοπές…».
Στα χέρια των επιτελών του υπουργείου Παιδείας βρίσκεται ήδη η πρόταση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) για την έναρξη και λήξη του σχολικού έτους, τις αργίες και τις διακοπές. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΙΕΠ εισηγήθηκε τα παρακάτω, σχετικά με τον καθορισμό του σχολικού και διδακτικού έτους και τις περιόδους διδασκαλίας μαθημάτων, αργιών και διακοπών:
 
1. Το σχολικό και το διδακτικό έτος να αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου.
2. Τα μαθήματα να αρχίζουν στις 6 Σεπτεμβρίου.
3. Στις 7 Ιανουαρίου, ημέρα εορτής του Αγίου Ιωάννη, να γίνεται μάθημα.
4. Η 30ή Ιανουαρίου να χαρακτηριστεί ημέρα εορτής, κατά την οποία γίνεται εκκλησιασμός και δραστηριότητες σχετικά με την προσφορά των Τριών Ιεραρχών στα γράμματα.
5. Τα μαθήματα στο Νηπιαγωγείο και στο Δημοτικό να λήγουν στις 15 Ιουνίου και στο Γυμνάσιο και το Λύκειο (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) στις 31 Μαΐου.
6. Το σχολικό έτος στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση να λήγει στις 30 Ιουνίου. Το τελευταίο 10ήμερο του Ιουνίου να αξιοποιείται για επιμορφωτικά σεμινάρια.
Αδειες μετά τις 10 Ιουλίου
Παράλληλα το νέο «χρονοδιάγραμμα διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού στην εκπαίδευση», που σχεδιάζει το τελευταίο διάστημα το ΥΠΑΙΘ, περιλαμβάνει τα παρακάτω:
* Ολες οι υπηρεσιακές μεταβολές των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (διορισμοί, μεταθέσεις, συνταξιοδοτήσεις και αποσπάσεις) θα γίνονται στο εξής Μάιο και Ιούνιο. Στη συνέχεια θα γίνονται οι περισσότερες προσλήψεις αναπληρωτών. Από την 1η μέχρι και τις 10 Ιουλίου, που ξεκινούν οι άδειες, θα γίνονται οι τοποθετήσεις. Την ίδια περίοδο, θα γίνονται οι κατανομές των ωρών ανά εκπαιδευτικό, προτού δηλαδή δοθούν οι άδειες.
* Οι άδειες των εκπαιδευτικών ουσιαστικά θα ξεκινούν μετά τις 10 Ιουλίου, εφόσον θα έχουν ολοκληρωθεί οι υπηρεσιακές μεταβολές.
 
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου