Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

Το τελικό σχέδιο για γάλα και φάρμακα


gala farmakaΔιαμορφώνονται νέοι κανόνες στο γάλα από την παραγωγή μέχρι  και τη διακίνηση ενώ αλλάζουν όσα  ξέραμε για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα.
Ο δρόμος για όλα τα παραπάνω έχει ανοίξει καθώς φαίνεται ότι υπάρχει συμφωνία μεταξύ Τρόϊκας και Κυβέρνησης για την εφαρμογή των 329 προτάσεων του ΟΟΣΑ.
Σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής, οι τιμές στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα απελευθερώνονται αλλα με μερικούς περιορισμούς ώς προς το ύψος του και τα σημεία διάθεσης. Η διαφορά είναι ότι θα πάψει να υφίσταται το ανώτατο περιθώριο κέρδους για τους φαρμακοποιούς που είναι στο 33%. Αυτό σημαίνει ότι τα φαρμακεία θα μπορέσουν να ακτεβάσουν τις τιμές. Όπως προβλέπει η συμφωνία, αν μέσα σε τρεις μήνες δεν πέσουν οι τιμές, τότε τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα θα διατίθενται  και από τα σούπερ μάρκετ.
Όσον αφορά το γάλα, καταργείται ο όρος "φρέσκο" καθώς και ο όρος "χαμηλής παστερίωσης" εφόσον η διάρκεια ζωής του είναι πέντε ημέρες. Ο όρος "χαμηλής παστερίωσης" θα δίνεται πλέον με βάση την τεχνολογία που χρησιμοποιεί η κάθε βιομηχανία αρκεί βέβαια να αφορά τα κοινοτικά πρότυπα. Η Κυβέρνηση πιστεύει ότι με το "γάλα της μίας ημέρα" θα δώσει ώθηση στην ελληνική κτηνοτροφία και στις μικρές κτηνοτροφικές μονάδες.
Όσον αφορά το ψωμί, η τιμή του πλέον θα ορίζεται με βάση το κιλό. Μέχρι σήμερα τα βάρη 500,1000,1500 και 2000 γραμμαρίων δεν τηρούνται και δεν εξασφαλίζεται η προστασία του καταναλωτή.
Τέλος, στα βιβλία, τελειώνει το παλαιό καθεστώς της ενιαίας τιμής. Αυτή πλέον θα ισχύει μόνο για λογοτεχνικά βιβλία και μόνο για την πρώτη έκδοσή τους. Απελευθερώνεται η τιμή των υπολοίπων όπως σχολικών βοηθημάτων και ξενόγλωσσων εγχειριδίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου