Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Η πείνα θερίζει στα σχολεία

Για μερικά παιδιά αποτελεί το μοναδικό γεύμα της ημέρας. Όσο κι αν αυτό ακούγεται απίστευτο... Ακόμα και για ένα παιδί να συμβαίνει αυτό, καταλαβαίνετε τη σοβαρότητα της κατάστασης». Με αυτά τα λόγια περιγράφει ο πατέρας ενός μαθητή την επισιτιστική κρίση που σαρώνει σήμερα τα σχολεία, αναφερόμενος στα προγράμματα σίτισης που επιχειρούν να στηρίξουν τα παιδιά χιλιάδων φτωχών οικογενειών. Ενδεικτικό της δραματικής κατάστασης που επικρατεί σήμερα είναι το γεγονός πως ήδη 375 σχολεία έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ, που προσφέρει καθημερινά γεύματα σε 56.000 μαθητές όλης της χώρας. Κατά το σχολικό έτος 2012-2013, συλλέχθηκαν 15.897 ερωτηματολόγια, από τα 152 σχολεία που εντάχθηκαν αρχικά στο πρόγραμμα, και σύμφωνα με τη στατιστική ανάλυση των δεδομένων προέκυψε πως το 27% των μαθητών αντιμετωπίζει επισιτιστική ανασφάλεια με ύπαρξη πείνας, το 37% αντιμετωπίζει επισιτιστική ανασφάλεια χωρίς ύπαρξη πείνας, ενώ το 62% δεν έχει πάντα την οικονομική δυνατότητα να εξασφαλίσει καλή ποιότητα και ποικιλία στα γεύματά του. Είναι χαρακτηριστικό πως η επισιτιστική ανασφάλεια υπό τη μορφή μέτριας ή σοβαρής πείνας επηρεάζει άμεσα την υγεία και την ανάπτυξη του παιδικού πληθυσμού
Προσφέρονται καθημερινά γεύματα σε 56.000 μαθητές όλης της χώρας. Το 27% των μαθητών που απάντησαν σε ερωτηματολόγιο αντιμετωπίζει επισιτιστική ανασφάλεια με πείνα, το 62% δεν έχει πάντα την οικονομική δυνατότητα να εξασφαλίσει καλή ποιότητα και ποικιλία στα γεύματα
Χειρότερα μόνον Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Μαλάουι
Σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουν συγκεντρωθεί κατά τη διάρκεια της υλοποίησης του προγράμματος, προκύπτει πως σε λιγότερο δυσμενή θέση από τις ευπαθείς περιοχές της Ελλάδας βρίσκεται η Ζιμπάμπουε, με το ποσοστό των ανθρώπων που καλύπτουν την επισιτιστική τους ασφάλεια να φτάνει το 52%, η Μοζαμβίκη με 43% και το Μαλάουι με 52%. Την ίδια ώρα, στα γραφεία του Ινστιτούτου Προληπτικής Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής, Prolepsis, που σε συνεργασία με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος υλοποιεί το πρόγραμμα, συσσωρεύονται αιτήσεις εκατοντάδων σχολείων που ζητούν την ένταξή τους ώστε να αντιμετωπισθεί το φαινόμενο της πείνας.
Είναι χαρακτηριστικό πως αυτή τη στιγμή 600 σχολεία από όλες τις περιοχές της χώρας έχουν κάνει αίτηση και περιμένουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα σίτισης μαθητών, καθώς καθημερινά δάσκαλοι εντοπίζουν μέσα στις τάξεις όλο και περισσότερους μαθητές που βιώνουν τον εφιάλτη της πείνας και πηγαίνουν νηστικοί στο σχολείο. «Υπάρχει αγάπη για το σχολείο μέσα από τη σίτιση. Αντελήφθησαν αυτά τα παιδιά πως οι άνθρωποι που είμαστε εδώ νοιαζόμαστε γι' αυτά. Ψάχνουμε διόδους για να τα βοηθήσουμε» γράφει ένας από τους διευθυντές των σχολείων που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα σίτισης. «Δυστυχώς, οι υπάρχοντες οικονομικοί πόροι δεν επαρκούν για την ένταξη όλων των σχολείων που ζητούν τη βοήθειά μας» λέει στέλεχος του Ινστιτούτου Prolepsis, περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην πλειονότητα των σχολείων και συμπληρώνει πως «η συμμετοχή όλων των παιδιών του κάθε σχολείου συντελεί στην αποφυγή στιγματισμού των μαθητών, καλλιεργώντας κοινωνική αλληλεγγύη και αίσθημα ισότητας μεταξύ τους».
Δραματική είναι όμως η κατάσταση και σε πολλά δημοτικά σχολεία της πρωτεύουσας, με τους δασκάλους να απευθύνονται όλο και πιο συχνά στο Δημοτικό Βρεφοκομείο της Αθήνας, ώστε να εξασφαλίσουν μερικές μερίδες φαγητού για μαθητές που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.
Για τα σχολεία που συμμετέχουν στο επισιτιστικό πρόγραμμα, ατομικές συσκευασίες γευμάτων παραδίδονται καθημερινά και διατίθενται στα παιδιά, συνήθως κατά το πρώτο διάλειμμα. Στους μαθητές παρέχονται καθημερινά φρούτα, λαχανικά, αρτοποιήματα και γαλακτοκομικά. Αυτά καλύπτουν το 24-31% των ημερήσιων αναγκών τους σε ενέργεια και το 53-64% των αναγκών σε πρωτεΐνες.
του Κατσάκου Πέτρου
ΠΗΓΗ: avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου