Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

Προσοχή! Παραπλανητικό sms για επιστροφή φόρου. Παρέλυσαν οι εφορίες

Ουρές στις εφορίες έχουν προκαλέσει SMS χωρίς αποστολέα που δέχονται στα κινητά τους φορολογούμενοι, σύμφωνα με τα οποία μπορούν να πάρουν τα λεφτά τους πίσω από τις έκτακτες εισφορές που επιβλήθηκαν το 2011.
 
Σύμφωνα με "ΤΑ ΝΕΑ", το μήνυμα έχει ως εξής:  "Ο Νόμος 3986/2011 για την ειδική εισφορά αλληλεγγύης και την έκτακτη εισφορά, άρθρα 28 και 29, κρίθηκε παράνομος και αντισυνταγματικός. Δύνασαι να υποβάλεις αίτηση επιστροφής παρακρατηθέντος ποσού στο Τμήμα Πρωτοκόλλου της εφορίας. Τελεσίδικη ημερομηνία, Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014".
 
Το μήνυμα, παρότι η ανυπαρξία αποστολέα εύλογα δημιουργεί αμφιβολίες, έχει κινητοποιήσει μαζικά τους φορολογουμένους.
Ενδεικτικό είναι ότι μόνο στη ΔΟΥ Παλαιού Φαλήρου από τις 15 Δεκεμβρίου έως χθες είχαν υποβληθεί περισσότερες από 1.100 αιτήσεις, η ίδια η ομοσπονδία των εφοριακών μετρά περισσότερες από 10.000 αιτήσεις και συνολικά εκτιμάται ότι πανελλαδικά μπορεί να έχουν υποβληθεί περισσότερες από 100.000 αιτήσεις.
 
Το υπουργείο Οικονομικών, παρότι είναι ενήμερο εδώ και περίπου 15 ημέρες, δεν έχει πράξει το παραμικρό με αποτέλεσμα το φαινόμενο της προσέλευσης να αποκτά μεγαλύτερη δυναμική.
 
Όπως γράφουν "Τα Νέα" η ΠΟΕ-ΔΟΥ, στην αναζήτησή της να βρει την περιβόητη δικαστική απόφαση με την οποία υποτίθεται ότι δικαιώνεται ένας εκπαιδευτικός ζητώντας την επιστροφή της έκτακτης εισφοράς που είχε πληρώσει, δεν έχει καταφέρει να βρει τίποτε.
Παρ' όλα αυτά, δεν μπορεί να πείσει τους εφοριακούς να μην υποβάλλουν και οι ίδιοι αιτήσεις. Πρακτικό αποτέλεσμα, καθημερινές ουρές στο τμήμα Πρωτοκόλλου των εφοριών ανά την Ελλάδα και βραχυκύκλωμα στις εφορίες.
 
Οι αιτήσεις που υποβάλλονται, αφού πρωτοκολληθούν, θα πρέπει να απαντηθούν μία προς μία από τους εφοριακούς. Η απάντηση είναι αρνητική. Με βάση αυτή την αρνητική απάντηση όμως, όπως εξηγούν αρμόδιοι παράγοντες, οι φορολογούμενοι θεωρούν ότι μπορούν να διεκδικήσουν την επιστροφή των χρημάτων που έχουν πληρώσει σε έκτακτες εισφορές αφού προσφύγουν στη συνέχεια στη Δικαιοσύνη με την επίκληση της αρχικής απόφασης.
 
Όπως εξηγούν νομικοί, αρμόδιο δικαστήριο για να κρίνει την αντισυνταγματικότητα ή μη της έκτακτης εισφοράς και της εισφοράς αλληλεγγύης, ανοίγοντας τον δρόμο για επιστροφή χρημάτων είναι το ΣτΕ, το οποίο τέτοια απόφαση δεν έχει εκδώσει. Παρόλα αυτά σημειώνει η εφημερίδα, δεν είναι απίθανο κάποιο Πρωτοδικείο της χώρας να έχει εκδώσει σχετική απόφαση δικαιώνοντας κάποιον εκπαιδευτικό όπως φημολογείται.
 
Πηγή: news247.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου