Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014

Καταργείται ο ΕΟΠΥΥ και μετατρέπεται σε αγοραστή υπηρεσιών υγείας

Tην ερχόμενη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τη δημόσια πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στη χώρα μας και την κατάργηση του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), το οποίο ανεμένετο χθες να αναρτηθεί ηλεκτρονικά προς δημόσια διαβούλευση.
 
    Έκτακτο συνέδριο των γιατρών του ΕΟΠΥΥ την Κυριακή
 
Σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες το πρωί ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης στον τηλεοπτικό σταθμό "Star", το νέο δημόσιο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας της χώρας θα είναι ενταγμένο στο ΕΣΥ και θα ονομάζεται Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ), ενώ ο ΕΟΠΥΥ θα μετατραπεί σε έναν νέο φορέα, αποκλειστικά αγοραστή υπηρεσιών από το δημόσιο σύστημα Υγείας και τον ιδιωτικό τομέα Υγείας.
 
Σύμφωνα πάντα με τον υπουργό Υγείας, το νομοσχέδιο προβλέπει ενιαία διοίκηση των Κέντρων Υγείας του ΕΣΥ και των πολυιατρείων του ΕΟΠΥΥ από τις επτά Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) της χώρας, στα πλαίσια του ΕΣΥ, ενώ καθιερώνεται επίσης ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού για όλη τη χώρα, καθώς και η εικοσιτετράωρη καθημερινή λειτουργία των Κέντρων Υγείας, και μάλιστα με σύστημα εφημεριών, αλλά αυτό το σκέλος της μεταρρύθμισης θα ολοκληρωθεί σε χρονικό ορίζοντα δύο ετών.
 
O Άδωνις Γεωργιάδης σημείωσε ακόμη ότι το νομοσχέδιο προβλέπει τη στελέχωση των επιστημονικών επιτροπών των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) όλης της χώρας με μόνιμο ιατρικό προσωπικό, ενώ ο συνολικός αριθμός των οικογενειακών γιατρών προσδιορίζεται από το νομοσχέδιο σε 3.000 για όλη τη χώρα.
 
Την ίδια στιγμή έκτακτο συνέδριο των γιατρών του ΕΟΠΥΥ πραγματοποιεί αύριο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού (ΠΟΣΕΥΠ) - ΕΟΠΥΥ, στο ξενοδοχείο της Αθήνας "Τιτάνια" (Πανεπιστημίου 52). Οι εργασίες του συνεδρίου θα ξεκινήσουν στις 11 π.μ., ενώ η πανελλαδική απεργία των γιατρών του ΕΟΠΥΥ είναι προγραμματισμένη να συνεχισθεί μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή 17 Ιανουαρίου.
 
Η ΑΥΓΗ, 11/1/2014


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου