Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

Ανεπανόρθωτες βλάβες από τη διαθεσιμότητα σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης

Το μέτρο της διαθεσιμότητας που αποφάσισε η κυβέρνηση στον χώρο της εκπαίδευσης και ιδιαίτερα ο τρόπος εφαρμογής του από τον υπουργό Παιδείας δημιούργησε ανεπανόρθωτες βλάβες σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης αλλά ακόμα πιο καταστρεπτικές στα πανεπιστήμια.
 
Το ΕΚΠΑ, ανεξάρτητα από τις πολιτικές ευθύνες της διοίκησης του ιδρύματος στη διαχείριση της κρίσης, θα χρειαστεί, παρά τις θυσίες των εργαζομένων σ’ αυτό, αρκετά χρόνια να συνέλθει. Θα αναφερθώ με λίγα λόγια στη Βιβλιοθήκη του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών στο οποίο υπηρετώ εδώ και 25 χρόνια. Η Βιβλιοθήκη του Τμήματος, που στεγάζεται εδώ και 20 χρόνια στο κτίριο της Ναυαρίνου και Χαριλάου Τρικούπη, είναι ξεχωριστή όχι μόνο για την αρχιτεκτονική της αλλά και για την οργάνωσή της και τις υπηρεσίες της.
 
Συγκεκριμένα, η Βιβλιοθήκη ΤΟΕ αποτελεί για όλους τους φοιτητές του ΕΚΠΑ τη Βιβλιοθήκη του Κέντρου. Αυτό συμβαίνει διότι καμία άλλη Βιβλιοθήκη του ΕΚΠΑ, η οποία βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, δεν έχει τόσο μεγάλα αναγνωστήρια (250 θέσεις). Επιπλέον, η αισθητική και η λειτουργικότητα της Βιβλιοθήκης είναι στοιχεία που την κάνουν να ξεχωρίζει.
 
Πιο σημαντικό από όλα όμως ήταν το ωράριο λειτουργίας της Βιβλιοθήκης: 09.00-20.00. Στο ΕΚΠΑ, εκτός από την Πανεπιστημιακή Λέσχη (η οποία λειτουργεί αποκλειστικά ως αναγνωστήριο), μόνο τρεις Βιβλιοθήκες από τις 32 είχαν τόσο διευρυμένο ωράριο.
 
Στη Βιβλιοθήκη μας το σύνολο του υλικού είναι καταχωρισμένο στη βιβλιογραφική βάση δεδομένων του ΕΚΠΑ (από το προσωπικό της Βιβλιοθήκης και όχι από εταιρείες ή συμβασιούχους υπαλλήλους, όπως συμβαίνει σε άλλες Βιβλιοθήκες), ταξινομημένο και προσβάσιμο.
 
Επιπλέον, είναι από τις πρώτες Βιβλιοθήκες του ΕΚΠΑ που συμμετέχει στον διαδανεισμό βιβλίων και άρθρων με το σύνολο των Βιβλιοθηκών της χώρας που συμμετέχουν στο δίκτυο.
 
Συμμετέχει επίσης στο Δίκτυο Οικονομικών Βιβλιοθηκών (ΔΙΟΒΙ), μια συνεργασία μεταξύ Βιβλιοθηκών που αντικείμενό τους είναι η οικονομία. Στόχος είναι η παροχή υπηρεσιών στους αναγνώστες μέσω της αλληλοβοήθειας και της συνεργασίας των Βιβλιοθηκών, επιδιώκοντας το καλύτερο αποτέλεσμα με το μικρότερο δυνατό κόστος. Αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι ο διαδανεισμός βιβλίων και άρθρων με πιο απλές και άμεσες διαδικασίες, η πρόσβαση σε βάσεις δεδομένων των άλλων Βιβλιοθηκών και η ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ των Βιβλιοθηκών.
 
Συμμετέχει ακόμη στο πρόγραμμα ΕΥΔΟΞΟΣ όχι μόνο ως αποδέκτης των βιβλίων που επιστρέφονται από φοιτητές αλλά και ως διανομέας των διδακτικών βιβλίων που έχει σε απόθεμα προκειμένου να συμβάλει στην προσπάθεια που κάνει το υπουργείο Παιδείας να εξοικονομήσει χρήματα από τη διανομή των συγγραμμάτων. Στο Πανεπιστήμιο είναι ελάχιστες οι Βιβλιοθήκες που κάνουν διανομή βιβλίων.
 
Η Βιβλιοθήκη του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών έφτασε σε αυτό το επίπεδο λόγω της αρμονικής συνεργασίας του 5μελούς προσωπικού της αλλά και της συμβολής του ομότιμου πλέον καθηγητή Β. Δρουκόπουλου. Ολοι τους σεβόμενοι τον εαυτό τους και το Πανεπιστήμιο προσπάθησαν να κάνουν το καλύτερο δυνατό.
 
Σήμερα τη Βιβλιοθήκη καλούνται να λειτουργήσουν 2 μόνο άτομα, τα οποία εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να κάνουν τον τεχνικό, τον κλητήρα, τον φύλακα, τις διοικητικές εργασίες, τα οικονομικά, τις συνεργασίες με άλλες Βιβλιοθήκες, τον διανομέα βιβλίων, τον βιβλιοθηκονόμο, τον συντηρητή των Η/Υ και όποιον άλλο ρόλο και ιδιότητα μοιράζονταν όλοι τους όλα αυτά τα χρόνια. Η Βιβλιοθήκη λειτουργεί πλέον μέχρι το μεσημέρι στις 2 και προφανώς δεν θα μπορεί να λειτουργεί κάθε μέρα. Πάνε χαμένες προσπάθειες 20 ετών και αφού η ύπαρξη καλής Βιβλιοθήκης είναι βασικό κριτήριο για τις διεθνείς αξιολογήσεις/κατατάξεις, το Τμήμα μας θα υποβιβαστεί όπως και το ΕΚΠΑ. Και μετά κάποιοι θα αερολογούν προσπαθώντας να βρουν τι και ποιος φταίει.
 
………………………………………………………………………………………….
 
* Μέλος του Σ.Ι. του ΕΚΠΑ
 
Πηγή: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου