Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2014

11.000 απολύσεις και 12.500 διαθεσιμότητες με "ξαφνικό θάνατο" φέρνει το 2014

Χρονιά απολύσεων, συγχωνεύσεων και νέων μέτρων θα είναι το 2014 για τους δημοσίους υπαλλήλους. Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, που ξεκινούν  στις 15 Ιανουαρίου, θα επικεντρωθούν σχεδόν αποκλειστικά στο σχέδιο υλοποίησης της μνημονιακής δέσμευσης για 11.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων εντός της χρονιάς.
Σε καθεστώς διαθεσιμότητας, θα πρέπει να τεθούν έως τον Φεβρουάριο ακόμη 12.500 υπάλληλοι, κάτι που έπρεπε να ολοκληρωθεί πέρυσι. Οι βασικές δεξαμενές φαίνεται προς το παρών να είναι οι εργαζόμενοι του ΕΟΠΠΥ  περί του 8.500 και τους ΟΤΑ (περί του 4 έως τους 5.00) με βάση την εθελοντική κινητικότητα.
Ταυτόχρονα στο προσκήνιο μπαίνει το πλάνο των υπολειπόμενων 11.000 απολύσεων. Στο στόχαστρο μπαίνουν 74 Οργανισμοί από όλο το Δημόσιο που απασχολούν 25.000 δημοσίους υπαλλήλους
Οι φορείς αυτοί είτε θα κλείσουν απευθείας με «ξαφνικό θάνατο» αλά ΕΡΤ, είτε θα συγχωνευτούν και οι εργαζόμενοι που θα χαρακτηριστούν πλεονάζοντες θα απολυθούν, είτε θα υποστούν στοχευμένη μείωση προσωπικού μετά από αξιολόγηση δομών και προσωπικού και οι υπάλληλοι που συγκροτούν μια συγκεκριμένη ειδικότητα, π.χ. διοικητικοί ή καθαρίστριες, θα απομακρυνθούν ταυτόχρονα με την κατάργηση των θέσεών τους.
«Θέσεις» αναμένεται να "καλυφθούν" και από όσους διαθέσιμους δεν βρουν θέση μέσω της κινητικότητας (μεγάλο τμήμα των σχολικών φυλάκων αναμένεται να είναι σε αυτή την κατηγορία).
Για παράδειγμα όσοι βγήκαν σε διαθεσιμότητα τον περασμένο Ιούλιο εάν δεν βρουν μια νέα θέση ως τον ερχόμενο Μάρτιο, μπορεί να ενταχθούν στο πρώτο κύμα των 3.000 απολύσεων για το πρώτο τρίμηνο του 2014.
Υπενθυμίζεται και η εξαγγελία της κυβέρνησης για κλείσιμο των ζημιογόνων δημοτικών επιχειρήσεων, οι οποίες θα κλείνουν και οι αρμοδιότητές τους θα πηγαίνουν στις κεντρικές υπηρεσίες των δήμων, κάτι που θα σημαίνει διαθεσιμότητα και απολύσεις των εργαζόμενων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου