Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου 2013


Που είναι η ανάπτυξη; 1 εκατ. εργαζόμενοι απλήρωτοι, δίνουν τρόφιμα και δωροεπιταγές αντί δώρου ΧριστουγέννωνAPLIROTOI ERGAZOMENOI
Αντιμέτωποι με την πλήρη απορρύθμιση της αγοράς βρίσκονται εκατομμύρια εργαζόμενοι τα τελευταία χρόνια με ένα μεγάλο κομμάτι από αυτούς να είναι δέσμιο της κρίσης και να φτύνει κυριολεκτικά αίμα μέχρι να εισπράξει τον μισθό του και όχι μόνο.

Υπολογίζεται ότι οι εργαζόμενοι που μένουν απλήρωτοι για χρονικό διάστημα από έναν μήνα έως και έναν χρόνο φθάνουν στο 1 εκατομμύριο, ενώ για αρκετούς ακόμη και το δώρο Χριστουγέννων να παραπέμπεται σε... άλλες καλένδες.
Οπως αναφέρει το «Εθνος», στη ζούγκλα της ελληνικής αγοράς εργασίας μόλις τέσσερις στους δέκα εργαζομένους παίρνουν μισθό χωρίς καθυστέρηση στον ιδιωτικό τομέα.
Οι υπόλοιποι κάνουν υπομονή ή απλά συμβιβάζονται με συμβολικά ποσά που αντικαθιστούν το μηνιάτικο.
Δεν είναι άλλωστε λίγοι οι εργοδότες που επιχειρούν να αποφύγουν ακόμη και το δώρο των Χριστουγέννων παρά το γεγονός ότι η μη εμπρόθεσμη πληρωμή του επισύρει αυτόφωρο (εξάμηνη φυλάκιση, πρόστιμο κ.α.).
Μάλιστα, σύμφωνα με την εφημερίδα, πολλοί εργαζόμενοι τηλεφωνούν στα όργανα της ΓΣΕΕ για να μάθουν τι πρέπει να κάνουν αναφορικά με το δώρο, δεδομένου ότι ήδη έχουν να λαμβάνουν αρκετούς μισθούς.
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία που συλλέγει η Συνομοσπονδία, έχουν αυξηθεί οι καταγγελίες για το δώρο και αφορούν πια κατά μέσο όρο περίπου 300-350 επιχειρήσεις και 4.000-5.500 εργαζομένους ετησίως. Οι συνήθεις μέθοδοι που χρησιμοποιούν οι εργοδότες είναι:
  • Να δώσουν σε είδος αντί για χρήμα το δώρο (τρόφιμα, καύσιμα κ.λπ.).
  • Να πείσουν τους εργαζομένους ότι έχει καταργηθεί (επειδή καταργήθηκε για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους).
  • Να το παζαρέψουν, δίνοντας το μισό ή τμήμα του υποχρεώνοντας τον εργαζόμενο να υπογράψει πως το εισέπραξε ολόκληρο.
Σοκάρουν οι καταγγελίες εργαζομένων και τα «παζάρια» εργοδοτών
Η εφημερίδα, μάλιστα, παρουσιάζει και ορισμένες εξωφρενικές ιστορίες που αποτυπώνουν με τον πιο γλαφυρό τρόπο την τραγική κατάσταση στην αγορά εργασίας:
Εργαζόμενοι σε εισαγωγική εταιρεία καταγγέλλει «Εχουμε απομείνει μόλις 20 εργαζόμενοι στην εταιρεία μας, από 75 που ήμασταν πριν από την κρίση. Είμαστε περίπου έξι μήνες απλήρωτοι και προσπαθούμε να τα βγάλουμε πέρα με τα 100 - 200 ευρώ τον μήνα που μας δίνουν έναντι. Στον εμπορικό χώρο, όλα είναι μια αλυσίδα. Εκεί που τα πράγματα πήγαιναν ρολόι, με τακτικές καταβολές μισθών και μπόνους, ανατράπηκαν όλα μέσα σε λίγα χρόνια.
Σούπερ μάρκετ στη Β. Ελλάδα πρότεινε στους εργαζόμενους να δώσει σε τρόφιμα αντί για χρήματα το Δώρο.
Πρατήριο υγρών καυσίμων στην Πάτρα ήθελε να δώσει δωροεπιταγή για πετρέλαιο θέρμανσης ή βενζίνη αντί για Δώρο.
Αντιπροσωπεία αυτοκινήτων στην Αθήνα πρότεινε στους υπαλλήλους να συμψηφίσουν χρωστούμενους μισθούς και Δώρο με ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο.
Εμπορικό στον Κορυδαλλό Αττικής πρότεινε ρούχα αντί για χρήματα στους υπαλλήλους του.
Αυτές είναι μόνο μερικές από τις καταγγελίες που έφτασαν πέρυσι τέτοια εποχή στους ελεγκτικούς μηχανισμούς.
Μόνο το τελευταίο διάστημα έχουν φτάσει στα συνδικάτα πληροφορίες για νέες συμβάσεις που προσπαθούν σε τουλάχιστον έξι περιπτώσεις να καθιερώσουν πληρωμή ανά τρίμηνο. Υπήρξε ακόμα και αγγελία που προτείνει διαμονή και φαγητό αντί μισθού.
ΠΗΓΗ:SPIROSPERO.GR


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου