Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

Βόμβα Άσμουσεν: Προσφυγή στις καταθέσεις... αλά κυπριακά!


assets LARGE t 942 43587968 type12128
Οι τράπεζες θα πρέπει να προσφεύγουν στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας μόνο ως το τελευταίο τους καταφύγιο για την στήριξη των ισολογισμών, δήλωσε ο Γιεργκ Άσμουσεν, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.

Πρώτα, θα πρέπει να υπάρξει προσφυγή στους ιδιοκτήτες των τραπεζών και την αγορά για την άντληση κεφαλαίων και στη συνέχεια σε εθνικά ή τραπεζικά ταμεία διάσωσης είπε ο Γιεργκ 'Ασμουσεν στον γερμανικό κρατικό τηλεοπτικό σταθμό ARD. Πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό να αποσαφηνιστεί πώς θα στηριχθούν οι ισολογισμοί των τραπεζών πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των ασκήσεων αντοχής τους.
Δεν αποκλείεται ακόμα και η προσφυγή στις καταθέσεις... αλά κυπριακά. Για καταθέτες άνω του ορίου των 100.000 ευρώ .
Η απόφαση αυτή έχει παρθεί εδώ και μήνες στην Ευρωζώνη, έχει εφαρμοσθεί δοκιμαστικά με ισοπεδωτικό τρόπο στην Κύπρο και τώρα γίνεται κεντρικός άξονας πολιτικής στην Ευρωζώνη.
Η ΕΚΤ υποσχέθηκε τον περασμένο μήνα να υποβάλει τις τράπεζες της Ευρωζώνης σε αυστηρές χρηματοοικονομικές ασκήσεις το 2014, διακινδυνεύοντας την αξιοπιστία της με τον έλεγχο που θα κάνει, ο οποίος αποσκοπεί να δημιουργήσει εμπιστοσύνη στον τραπεζικό τομέα.
Η ΕΚΤ θέλει να αποκαλύψει κινδύνους που είναι κρυμμένοι στους ισολογισμούς πριν αναλάβει την εποπτεία των τραπεζών, στο πλαίσιο της τραπεζικής ένωσης που σχεδιάζεται για την αποφυγή μίας επανάληψης της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης, η οποία διογκώθηκε από τον μεγάλο αριθμό προβληματικών δανείων για την αγορά ακίνητης περιουσίας σε χώρες, περιλαμβανομένων της Ιρλανδίας και της Ισπανίας.
Για να λειτουργήσει η τραπεζική ένωση, ο κ. 'Ασμουσεν έχει ταχθεί υπέρ ενός ενιαίου μηχανισμού εξυγίανσης και εκκαθάρισης των τραπεζών που θα χρηματοδοτείται από τη φορολόγηση των τραπεζών. Μέχρι να γίνει αυτό, ο ΕΜΣ θα πρέπει να προσφέρει στήριξη.
Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου