Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Δημόσιο: 1.270 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων σε δύο μήνες

Στην αναζήτηση 1.270 δημοσίων υπαλλήλων για απόλυση βρίσκεται η κυβέρνηση, προκειμένου να ικανοποιηθεί ο μνημονιακός στόχος των 4.000 απολύσεων από το Δημόσιο έως το τέλος του έτους, σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε ο υπουργός Διοικητική Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητροτάκης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με την «Καθημερινή» στο τραπέζι είναι ακόμα,  το αν προσμετρούνται οι  απολύσεις  στην ΕΡΤ, τα 500 άτομα που αποχώρησαν από το Δημόσιο για λόγους υγεία αλλά και 230 που απομακρύνθηκαν για πειθαρχικά παραπτώματα. Υπό αυτή την έννοια το σενάριο των 1.270 απολύσεων είναι το θετικό. 
Ερωτώμενος από πού θα βρεθούν οι υπάλληλοι που λείπουν, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι οι πιθανές δεξαμενές είναι τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, η επιτάχυνση των πειθαρχικών διαδικασιών, αλλά και οι πιθανολογούμενες αποχωρήσεις από τα ΕΑΣ και την ΕΛΒΟ, σε περίπτωση που οι δύο αυτές εταιρείες τεθούν οριστικά σε καθεστώς εκκαθάρισης. Οπως παραδέχθηκε, όμως, η τρόικα αντιδρά, υποστηρίζοντας ότι οι αμυντικές βιομηχανίες είχαν μεταβιβαστεί στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) και επομένως οι υπάλληλοι που θα απολυθούν από αυτές δεν ανήκουν στο Δημόσιο. Η κυβέρνηση εμφανίζεται, σύμφωνα πάντα με τον κ. Μητσοτάκη, αποφασισμένη να επιμείνει και να διεκδικήσει επιπλέον να προσμετρηθούν στις απολύσεις και όσοι συμβασιούχοι έμεναν μέχρι σήμερα στο Δημόσιο, μέσω διαρκών δικαστικών προσφυγών και ασφαλιστικών μέτρων.
Σε ό,τι αφορά την κινητικότητα, εξέφρασε αισιοδοξία ότι έως την επόμενη εβδομάδα θα έχει εκπληρωθεί το «προαπαιτούμενο» που εκκρεμεί από το πρώτο εξάμηνο, για 12.500 υπαλλήλους, με την ολοκλήρωση της ένταξης σε καθεστώς κινητικότητας των διοικητικών υπαλλήλων από τα πανεπιστήμια. Ο κ. Μητσοτάκης διευκρίνισε ότι το επόμενο κύμα θα προέλθει από την πρωτοβάθμια υγεία και την τοπική αυτοδιοίκηση, με στόχο η κινητικότητα να γίνει μόνιμο εργαλείο για την κάλυψη των αναγκών του Δημοσίου και να καλύπτονται, για παράδειγμα, ελλείψεις σε συγκεκριμένους δήμους από πλεονάζον προσωπικό άλλων.
Είναι σαν στρατιωτικός νόμος οι απολύσεις στο Δημόσιο
Σύμφωνα με τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τις 11.000 απολύσεις που θα πρέπει να γίνουν το 2014 υπάρχουν εργαζόμενοι στο δημόσιο (συμβασιούχοι) που παραμένουν στη θέση τους με αποφάσεις δικαστηρίων.
Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, "όσοι δεν προστατεύονται πλέον από την ιδιότητά του δημοσίου υπαλλήλου θα χάσουν τη δουλειά τους. Είναι κάπως σαν εφαρμογή στρατιωτικού νόμου. Είναι δύσκολο και οδυνηρό για μια κοινωνία που έχει πάνω από ένα εκατομμύριο ανέργους, οι οποίοι προέρχονται όλοι από τον ιδιωτικό τομέα. Η ελληνική κοινωνία το αποδέχεται, εφʼ όσον αυτές οι απολύσεις είναι αποτέλεσμα αξιολόγησης και οδηγήσουν σε βελτίωση της δημόσιας διοίκησης". 
Εν τω μεταξύ με εγκύκλιο που απέστειλε προς όλα τα υπουργεία, τις διευθύνσεις προσωπικού και εποπτείας ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ, προς όλες τις αποκεντρωμένες διοικήσεις αλλά και τις ανεξάρτητες αρχές ο κ. Μητσοτάκης ζητεί να ενημερωθεί για τις «κενές θέσεις» που υπάρχουν προς κάλυψη. Στόχος, η «απορρόφηση» των υπαλλήλων που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα τον περασμένο Σεπτέμβριο. Μάλιστα, όπως επισημαίνεται, «τα αιτήματα θα πρέπει να αποστέλλονται ιεραρχημένα ως προς την αναγκαιότητα κάλυψης». Με άλλη εγκύκλιο προς τα υπουργεία, ο υπουργός ζητεί να ενημερωθεί για την πορεία υλοποίησης των καταργήσεων - συγχωνεύσεων περίπου 200 φορέων του δημόσιου τομέα καθώς και το δημοσιονομικό όφελος που εκτιμάται ότι θα προκύψει από αυτές. Οι συγκεκριμένες καταργήσεις-συγχωνεύσεις εγκρίθηκαν με νομοθετικές πράξεις το 2010, 2011 και 2013 και, όπως διευκρινίζεται, δεν αφορούν τις μνημονιακές δεσμεύσεις των αποχωρήσεων και της διαθεσιμότητας, καθώς στην πλειοψηφία τους πρόκειται για φορείς που ήταν ανενεργοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου