Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

Μετατάξεις - Αποσπάσεις – Προσλήψεις Αναπληρωτών
ΡΕΠΟΡΤΑΖ:esos.gr
Του Αιρετού (ΚΥΣΠΕ) Β. Παληγιάννη
 Με βάση ερωτήματα συναδέλφων μας σχετικά με τις μετατάξεις, αποσπάσεις και προσλήψεις αναπληρωτών, σας ενημερώνω τα εξής:
1. Μετατάξεις
Έως σήμερα, δυστυχώς, δεν εξετάστηκαν οι ενστάσεις των συναδέλφων μας της πρώτης φάσης μετατάξεων εκπαιδευτικών από τη Β/θμια στην Α/θμια.  Ο αριθμός των ενστάσεων κατά την εκτίμηση των υπηρεσιών ξεπερνά τις 1.700.
Αριθμός που πρέπει να προβληματίσει την πολιτική ηγεσία για την εγκυρότητα και διαφάνεια των μετατάξεων.
Πιθανόν εντός της ερχόμενης εβδομάδας να εξεταστούν οι ενστάσεις και ταυτόχρονα να ξεκινήσει η διαδικασία της Β΄ φάσης των μετατάξεων προκειμένου να συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός των 4.600 περίπου μετατάξεων.
Η μη έγκαιρη ολοκλήρωση των μετατάξεων θα δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα στις αποσπάσεις εκπαιδευτικών ειδικοτήτων.
2. Αποσπάσεις
Το πιθανότερο είναι εντός της ερχόμενης εβδομάδας (μάλλον Πέμπτη) να συνεδριάσει το ΚΥΣΠΕ για τη Β΄ φάση των αποσπάσεων. Έως σήμερα δεν γνωρίζουμε τις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας και κυρίως τα κενά με βάση τα οποία θα πραγματοποιηθούν οι αποσπάσεις.
Γεγονός αναμφισβήτητο είναι πως πολλοί συνάδελφοί μας με σοβαρότατα προβλήματα υγείας, με δύο και τρία παιδιά εξακολουθούν να βρίσκονται μακριά από τις οικογένειές τους. Η κραυγή αγωνίας τους για διάλυση των οικογενειών τους είναι, τουλάχιστον, από τους αιρετούς κατανοητή.  Σκοπός είναι να γίνει κατανοητή και από την πολιτική ηγεσία, η οποία πρέπει να δείξει ανθρώπινο πρόσωπο και μέσα στα πλαίσια της εκπαιδευτικής πραγματικότητας να ικανοποιήσει, όσο το δυνατόν, περισσότερες αποσπάσεις.
Σε ότι αφορά στις αποσπάσεις ειδικοτήτων και ειδικής αγωγής, που δεν εξετάστηκαν στην πρώτη φάση, θα πρέπει να εξεταστούν μαζί με τις επανεξετάσεις δασκάλων και νηπιαγωγών.
Περιθώρια αναβολής της συνεδρίασης του ΚΥΣΠΕ δεν υπάρχουν. . .
Εντός της εβδομάδας πιθανόν να πραγματοποιηθεί και μικρός αριθμός αποσπάσεων σε φορείς και Διευθύνσεις Εκπαίδευσης.
3. Προσλήψεις Αναπληρωτών
Φέτος θα έχουμε, για πρώτη φορά μετά τη Μεταπολίτευση, τις λιγότερες προσλήψεις αναπληρωτών.
Ήδη στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση προσλήφθηκαν 1.257 εκπαιδευτικοί (516 ΠΕ70 και 741 ΠΕ 60). Οι 93 εναπομείνασες πιστώσεις για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση δεν αφήνουν κανένα περιθώριο κάλυψης των αναγκών των σχολείων μας.
Προσλήψεις μέσω ΕΣΠΑ θα γίνουν για συγκεκριμένες δράσεις.
Θυμίζω πως την περσινή σχολική χρονιά οι προσλήψεις αναπληρωτών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ανήλθαν σε 4.493 με πιστώσεις Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και σε 3.714 με πιστώσεις ΕΣΠΑ, σύνολο 8.217.
Στο μεταξύ τα κενά, ιδιαίτερα στην Ειδική Αγωγή, δημιουργούν τεράστια προβλήματα σε μαθητές γονείς και εκπαιδευτικούς. Κανείς δεν μπορεί να κατανοήσει και να αποδεχτεί μια τέτοια κατάσταση που υποβαθμίζει, αν όχι ισοπεδώνει, τον πιο ευαίσθητο τομέα της εκπαίδευσης την Ειδική Αγωγή.
Η επικρατούσα κατάσταση στο χώρο της εκπαίδευσης προβληματίζει, ανησυχεί και προκαλεί εύλογες και δυναμικές αντιδράσεις καθώς και κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών.
Η δημόσια εκπαίδευση, ιδιαίτερα σήμερα που ζούμε τα αποτελέσματα του οικονομικού Αρμαγεδώνα, θα πρέπει να αναβαθμιστεί και να αποτελέσει την καλύτερη επένδυση για ένα καλύτερο αύριο της χώρας μας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου