Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Κρυφή συμφωνία Κυβέρνησης - τρόικας για ομαδικές απολύσεις

Σύμφωνα με το σημερινό δημοσίευμα της Αυγής  αλλά και με χθεσινά δημοσιεύματα στο Ριζοσπάστη οι συναντήσεις της Τρόικα με την κυβέρνηση, είναι πολύ κοντά σε συμφωνία για την απελευθέρωση των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα. Η "αναδιάρθρωση" που επίκειται σε μια σειρά από κλάδους της ελληνικής οικονομίας θα λύσει τα χέρια των μεγαλοεργοδοτών όσον αφορά τον "παράγοντα" μείωση του εργατικού κόστους και θα φέρει χιλιάδες νέες απολύσεις.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα η πλήρης απελευθέρωση της αγοράς εργασίας είναι ήδη προααποφασισμένη, όπως προκύπτει από απάντηση του επιτρόπου Όλι Ρεν στον Νίκο Χουντή. Το καθεστώς των ομαδικών απολύσεων θα αυξηθεί από το μηνιαίο όριο του 5% του προσωπικού ή θα απελευθερωθεί στην περίπτωση των προς "αναδιάρθρωση" επιχειρήσεων. Οι αλλαγές πρέπει να περάσουν έως τον Νοέμβριο και να εφαρμοστούν από την αρχή του νέου έτους.
Πάνω από 1.500 απολύσεις αναμένεται να γίνουν με το νέο καθεστώς σε ΕΛΒΟ, Αμυντικά Συστήματα και ΛΑΡΚΟ. Άλλοι κλάδοι που θα πληγούν άμεσα με αυτές τις ρυθμίσεις, εκτός από την αμυντική βιομηχανία, θα είναι οι τράπεζες, τα ΜΜΕ και μεγάλες προς "αναδιάρθρωση" επιχειρήσεις. Ήδη συζητιέται το καθεστώς της εθελουσίας εξόδου για τα Ελληνικά Πετρέλαια όπου σε πρώτη φάση θα εξωθήσει  300 εργαζόμενους από το διοικητικό προσωπικό.
Ας θυμίσουμε, ότι τα νέα εργασιακά δεδομένα που έχουν ψηφιστεί, όπως η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και η μείωση του κατώτατου μισθού στα 586 ευρώ, είναι το μεγάλο δέλεαρ για όσους απασχολούν εργαζόμενους με πολλά χρόνια προϋπηρεσίας. Η αντικατάστασή τους βρίσκεται πρό των πυλών, με όρους εργασιακού μεσαίωνα και πλήρους απαξίωσης των εργασιακών διακαιωμάτων. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου